Magyar

Látnivaló

Sí központról

Összesen 16 felvonó működik, a pályák hossza összesen kb. 11 km. Esténként egy reflektorokkal megvilágított pálya is működik 9 óráig. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a síterep mindkét oldalán új liftek létesültek, a Zahradiste oldalon a 4-üléses Bully Expressz jelentős mértékben növelte a síközpont felvonó kapacitását. Tavaly került sor a Nova-Hola hegycsúcsra vezető régi háromüléses sílift cseréjére. A sílift különlegessége, hogy a hatszemélyes ülőkék és a kabinok ugyanazon a drótkötélen egymás után haladnak, így a síelők eldönthetik, milyen módon akarnak feljutni a hegyre. A lifthez két sorba lehet állni, az egyik sorba becsatolt síléccel állhatnak be az utasok, a másikba pedig a lécet lecsatolva azok, akik a kabinnal akarnak utazni. A kétsebességű felvonórendszer kényelmes be- és kiszállást, valamint rendkívül gyors utazási sebességet biztosít, jelentősen lerövidítve ezzel a felvonózás időtartamát és megnövelve a lesiklások számát.

Donovaly jelenleg egyike a legnagyobb Szlovákiai síközpontoknak, ahol ráadásul sok változás történt az utóbbi években. Ma már minden megtalálható a szállodáktól kezdve a diszkóig, posta, több étterem (köztük egy új nagy önkiszolgáló étterem a nagy parkoló mellett), élelmiszerbolt, templom, pénzváltó és OTP-bankautomata is van a faluban. A fejlesztési tervekben szerepel több új étterem, bár, uszoda, szauna, jakuzzi és még pizzafutár-szolgálat kiépítése is. Folyamatosan épülnek az új szállodák és apartman házak, egyre igényesebb szolgáltatásokkal.

Donovaly nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is. A kezelt sífutópályák hossza több mint 30 km. A világ számos országából érkeznek látogatók a minden évben itt megrendezésre kerülő szánhúzó versenyre. Síkölcsönzés és síoktatás több helyszínen is van. Fürdőzési lehetőség félórányi autózással elérhető közeli Besenova termálfürdőben.

Földrajzi fekvése

Besztercebányától 26 km-re északkeletre, Rózsahegytől (Ružomberok) 26 km-re délre az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekszik, 960 méter magasan. A település hangulatát meghatározza a Zvolen (Zólyom)-csúcs, ami 1403 méter magasan tornyosul a falu fölé.
A településen áthalad az 59-es számú út, amely összeköti Dél-Szlovákiát (és Magyarországot) az északi országrésszel és Lengyelországgal. Az út Besztercebánya és Rózsahegy felől is igen kemény hegyi hágóút. Télen különösen sok az elakadás, ezért gyakran csak téli gumi és hólánc használatával lehet megközelíteni.

Története

A falu 17. századi szénégető telep helyén, a 18. század elején a besztercebányai bányaigazgatóság területén alakult ki. Hamar a környező szénégető települések központja lett. Írásos emlék először 1710-ben említi. Lakosai fakitermeléssel és kohászattal foglalkoztak. 1910-ben túlnyomórészt szlovák lakosa volt. A trianoni békeszerződésig területe Zólyom vármegye Besztercebányai járásához tartozott. A II. világháború alatt partizánok központja volt, akik innen indultak kelet felé az Alacsony-Tátra gerincén. Jelenleg dinamikus fejlődésen megy keresztül, nagyon sok helyen épülnek új apartmanok, szállodák és éttermek. A sífelvonókat is bővítik, új pályákat alakítanak ki 2008 - 2010 között, illetve 2 új felvonó és pálya is épül majd a Nova Hola oldalon.

Nevezetességei

  • Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1825-ben épült klasszicista stílusban.
  • A település a téli és nyári sportok, valamint a turisztika központja. 11 sílesikló-, 25 sífutópályával, 17 sífelvonóval.
  • Kutyaszán húzó verseny